KISAH BENAR JENAZAH SEORANG MUFTI DI PERKUBURAN KRISTIAN DAN JENAZAH SEORANG KRISTIAN DI PEKUBURAN ISLAM

KISAH BENAR JENAZAH SEORANG MUFTI DI PERKUBURAN KRISTIAN DAN JENAZAH SEORANG KRISTIAN DI PEKUBURAN ISLAM | Ini adalah suatu kisah benar berdasarkan apa yang diceritakan oleh seorang sahabat saya (Jika dia tipu, maka tipulah saya). Ketika saya mendengar cerita itu, bulu roma saya meremang ketakutan. Saya bimbang mengenai tahap iman saya. Adakah ia sempurna atau sebaliknya.

Kisah ini terjadi di India. Pada suatu hari, seorang mufti meninggal dunia dan beliau pun disemadikan di tanah perkuburan Islam. Pada hari yang sama juga, seorang Kristian telah meninggal dunia dan disimpan di tanah perkuburan Kristian.

Disebabkan oleh suatu kes jenayah yang tidak dapat diselesaikan, pihak polis terpaksa menggali semula orang Kristian tersebut. Alangkah terkejutnya mereka tatkala mendapati mayatnya tidak ada di situ bahkan di kubur itu tersemadinya jenazah seorang mufti!

Mereka semua bingung dan hairan bagaimana jenazah boleh bertukar dengan orang lain. Hasil perbincangan bersama-sama penduduk Muslim, pihak polis kemudiannya menggali semula kubur mufti tersebut yang asalnya berada di tanah perkuburan Islam. Sekali lagi mengejutkan. Di kubur tersebut, mereka telah menjumpai jenazah orang Kristian tadi. Pelik bin ajaib!

Orang ramai semakin bingung. Berita itu tersebar luas sehingga memaksa mereka bertanya kepada waris si mati mengenai apa yang telah dilakukan oleh orang Kristian dan mufti itu ketika di dunia. Mesti ada sesuatu yang Allah hendak jadikan pengajaran terhadap peristiwa bertukarnya kubur itu.

Ibu bapa kepada jenazah Kristian itu memberitahu, ”Ketika anak kami hidup, dia ada berhasrat untuk memeluk agama Islam tetapi kami menghalangnya. Kami sendiri tidak tahu status agamanya ketika dia meninggal dunia. Adakah masih dalam Kristian atau memeluk Islam secara senyap-senyap.” Orang Kristian itu juga dikhabarkan selalu belajar mengenai Islam dengan mufti itu.

Isteri kepada mufti itu pula menceritakan, ”Sepanjang hidup, suami saya memang seorang yang banyak membantu masyarakat menyelesaikan pelbagai masalah agama. Ramai orang bertanyakan kepadanya pelbagai perkara dan dia dapat menyelesaikannya dengan baik. Setiap malam dia akan bangun bersolat tahajjud.”

Mereka yang mendengar masih tidak menemui kecacatan kepada sifat mufti itu. Dia seorang yang mulia dan berjasa kepada masyarakat. Tapi, mengapa Allah menukarkan kuburnya ke tanah perkuburan Kristian. Sehinggalah, si isteri meneruskan ceritanya.

”… Cuma, saya kadang-kadang saya terdengar suami saya merungut sesuatu. Sewaktu dia bangun untuk solat malam, dia berkata, ’Susahnya jadi orang Islam. Kena solat, kena buat itu … kena buat ini … . Jadi orang agama lain kan senang? Tak perlu nak susah-susah buat semua tu’.”

Allahu Rabbi!

Kadang-kadang, kita tak tahu, amalan manakah yang boleh mendatangkan kemurkaan Allah. Sebab itulah, kita perlu menjauhi semua perkara dan jangan banyak soal mengapa Allah melarang kita berbuat itu dan berbuat ini. Kadang-kadang, dengan niat yang salah pun Allah murka!

Kita juga tidak tahu, amalan manakah yang boleh mendatangkan ’senyuman’ Allah. Sebab itulah, kita mesti berusaha untuk melakukan segala kebaikan dan jangan banyak soal mengapa Allah perintahkan kita berbuat itu dan berbuat ini. Dengan niat yang baik pun, Allah suka!

Berhati-hatilah tatkala anda memberi pendapat mengenai sesuatu pelaksanaan hukum-hukum Allah. Saya sendiri risau dengan tabiat segelintir ahli masyarakat Muslim yang sewenang-wenangnya memberi pendapat negatif berkenaan Hukum Hudud. Tidak takutkah anda dimurkai Allah? Siapa kita untuk mempertikaikan perintah Allah?


sumber
Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Sama2 kita memohon DOA kepada Allah agar tidak jatuh akidah akibat perbuatan, perkataan atau niat.

    ReplyDelete

Takkan bace je kot. Cerr bagi pendapat sikit :)