GEMPAR! Nelayan Tertangkap Ikan Teraneh Di Dunia Di Jumpai Di Sarawak

GEMPAR! Nelayan Tertangkap Ikan Teraneh Di Dunia Di Jumpai Di Sarawak |Penemuan ikan pelik merupakan satu penemuan yang boleh dianggap unik kerana masih banyak lagi spesis ikan yang kita sendiri tidak pernah temui. Baru-baru ini, penulis difahamkan terdapat seorang nelayan dari Miri, Sarawak telah menemui seekor ikananeh yang berjaya ditangkap ketika turun mencari ikan di laut. Jika kita lihat, memang spesis ini agak sukar ditafsirkan spesis apakah ini. Penemuan ini juga telah mendapat perhatian media semasa.
ikan
Seekor ikan aneh yang ditangkap di Tudan, Sarawak menimbulkan kehairanan tentang spesis sebenarnya.
Mempunyai mulut bertaring tajam dan badan tirus berduri, rata-rata nelayan mahu pun penduduk setempat tidak mampu mengecam apakah jenis sebenar ikan yang berukuran kira-kira sekaki panjang itu.
Justeru penduduk setempat menggelarkannya ikan todak buat masa ini kerana muncungnya yang tajam.
Ikan itu ditangkap oleh nelayan Sapar Mansor, 43, dari Taman Ceria, Permyjaya di Laut China Selatan dekat Tudan, Sarawak.
Menurut Sapar kepada Borneo Post, ini merupakan kali pertama dia melihat ikan seperti ini.
Ia ditangkap selepas dia dan rakan memudik bot selama 2 jam dari Sungai Miri ke laut.
Mereka mula memancing sekitar 5 pagi dan tangkapan aneh itu diperolehnya kira-kira setengah jam kemudian.
Isteri Sapar, Siti Kadariah, 35, mengering dan mengawet ikan berkenaan bagi memastikan ia dapat disimpan lama kerana keunikannya.
Sementara itu Pemangku Pengurus Besar Divisyen Perlindungan dan Pemuliharaan, Perbadanan Perhutanan Sarawak (SFC), Oswald Braken Tisen berkata, pihaknya kini sedang mengenalpasti spesis sebenar ikan berkenaan.

Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment

Takkan bace je kot. Cerr bagi pendapat sikit :)