PENTING!!! WAJIB TAHU~ANAK MEWARISI CARA,TINGKAH LAKU DAN PERANGAI IBU BAPA  gambar sebagai hiasan

PENTING!!! WAJIB TAHU~ANAK MEWARISI CARA,TINGKAH LAKU DAN PERANGAI IBU BAPAAnak di dalam perut ibu dia akan mengikut perangai ibunya...
Jika ibunya penyayang, pemurah..insyaAllah dia akan lahir sebagai anak yang penyayang dan pemurah...

Tetapi setelah anak semakin membesar, dia akan mula mengikut sikap bapanya...
Dia akan ikut sikit demi sedikit perlakuan bapanya
Jika bapanya baik, insyaAllah begitulah perangai anaknya nanti.
Jika bapanya panas barang, kemungkinan begitu la sikap anaknya bila besar...

Jika anak degil, jangan dimarahi dia...
Cuba semak dulu apa kelemahan/sikap tidak elok yg kita telah tunjukkan pada dia...
Dia hanya manusia kecil, yg belum mengenali apa2...
                                                                       gambar sebagai hiasan

Malas Berdoa Untuk Kesejahteraan Anak-anak.


Ketahuilah bahawa doa ibu bapa terhadap anak-anaknya sangat makbul. Jika inginkan anak yang mengikut perintah Allah SWT dan meninggalkan larangan-Nya, rajin-rajinlah berdoa dan lebih elok jika bangun malam, bertahajud dan solat hajat. Insya-Allah, tuhan akan membantu kita.

MUNGKIR JANJIJangan sesekali mungkir janji pada anak-anak. Sekira tahu anda susah menepati janji, jangan berjanji. Akibatnya, anak akan mudah hilang kepercayaan pada anda seterusnya tidak akan menghormati anda.

Kurang Memberi Perhatian Pada AnakAda sesetengah ibu bapa selalu tidak mengendahkan setiap pertanyaan atau cerita anak-anak. Alasannya sibuk. Sepatutnya, ibu bapa perlulah sentiasa bertukar-tukar cerita dengan anak-anak dan bertanyakan perkembangan terkini mereka. Barulah anak rasa diri dihargai dan disayangi.

Terlalu Manjakan AnakKurang perhatian terhadap anak-anak tidak baik, terlebih memanjakannya pula boleh membinasakan. Langkah terbaik ialah sederhana dalam setiap tindakan dan perbuatan.

Tidak Menghargai AnakRamai ibu bapa sentiasa memandang kelemahan anak-anak berbanding kelebihan mereka. Akibatnya, anak rasa kecil hati seterusnya menjauhkan diri daripada keluarga. Anak-anak ini akan memendam rasa dan membuatkan mereka murung.                                                                     gambar sebagai hiasan

SUMBER
Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment

Takkan bace je kot. Cerr bagi pendapat sikit :)