(MESTI BACA) Pilot Wanita Pertama Di Malaysia ++ Gambar

(MESTI BACA) Pilot Wanita Pertama Di Malaysia ++ GambarCaptain Norashikin Onn rasmi telah mendapat lesen sebagai juruterbang. Norashikin merupakan juruterbang wanita pertama di Malaysia.
Pilot Pengangkutan AirAsia ini baru saja mendapat gelaran Anugerah Kesatria Puteri dari kerajaan Malaysia.
“Saya sangat senang kerajaan memberikan banyak perhatian kepada pencapaian wanita,” jelas Norashikin seperti dipetik The Star, Isnin (26/11/2012).
Wanita berusia 44 tahun ini juga menjadi yang pertama sebagai Flight Commander di AirAsia. Ia juga yang mencatatkan sejarah sebagai wanita pertama yang mengendalikan pesawat berbadan lebar untuk penerbangan komersial di Malaysia.
Captain Norashikin Onn Pilot Wanita Cantik Pertama Di Malaysia
Norashikin Onn2 Pilot Wanita Cantik Pertama Di Malaysia
Ia memberi mesej kepada semua wanita di dunia. Apa yang di-impikan boleh diraih dengan usaha dan jerih payah.
“Tidak ada yang tidak mungkin. Reach for the skies,” tuturnya.
AirAsia sendiri merupakan syarikat penerbangan kos penjimat dan terbesar di Asia. AirAsia mempunyai rangkaian laluan luas iaitu lebih daripada 100 laluan yang meliputi destinasi-destinasi di Asia dan Australia.
Dalam kurun waktu 10 tahun beroperasi, AirAsia telah menerbangkan lebih daripada 140 juta penumpang dan menambah jumlah armadanya dari hanya dua pesawat hingga menjadi lebih dari 100 pesawat
p/s : Kita harus berbangga dengan kemampuan dan kebolehan orang Malaysia yang mana sangat jarang dijumpai juruterbang wanita . Berbanggalah juga menjadi seorang wanita yang mampu melakukan tugas lelaki  :)

Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

Takkan bace je kot. Cerr bagi pendapat sikit :)