Sangat Pilu ! Gambar-Gambar Yang Menyentuh Hati, Jiwa Dan Perasaan

Sangat Pilu ! Gambar-Gambar Yang Menyentuh Hati, Jiwa Dan Perasaan 

Gambar-gambar di bawah adalah gambar yang di ambil daripada internet. Setiap gambar menyimpan 1001 kenangan kepada pemilik gambar mahupun empunya badan. Mungkin bagi kita tidak ada apa yang menyentuh hati, tetapi apabila kita sendiri menghadapinya, mungkin kita boleh dalami perasaan itu.

Jom tengok gambar-gambar.

Apabila Lucas Hembree dan anjing perkhidmatannya Juno berkongsi pelukan

Apabila Luka, seorang budak lelaki berusia 12 tahun yang mempunyai masalah distrofi otot, akhirnya dapat ambil gambar dengan sukan kegemarannya

Apabila Hawkeye enggan meninggalkan keranda yang menempatkan Master Tentera Lautnya

Apabila seorang tentera bertemu bayi perempuan beliau buat kali pertama

Apabila Arnulfo Castorena memenangi pingat emas pertama dalam renang untuk Mexico pada Paralimpik

Apabila pemilik anjing tua yang penyayang hamparkan badannya dalam air untuk membantu meringankan sakit artritis rakannya

Apabila kanak-kanak berusia 8 tahun Kristian Golczynski menerima bendera untuk bapanya, Marin Staf Sarjan. Marc Golczynski, yang meninggal dunia di Iraq

Apabila guru-guru di India memberi pengajaran/pelajaran kepada kanak-kanak yang kehilangan tempat tinggal

Apabila Pakar Dekan Oldt, seorang ahli menembak dengan 101 Airborne, bersatu semula dengan ayahnya

Apabila Marin Sarjan Frank Praytor memberi makan anak kucing yang berusia 2 minggu selepas ibunya dibunuh

Starving boy in Africa. Lihatlah tangan budak ni. Hanya kulit yang membaluti tulang. Tak ada isi langsung..sukar dibayangkan penderitaan yang dihadapi oleh mereka di sana.

Palestine Father Saving Son : Muhammand al-Durrah, 12 tahun ditembak mati oleh askar Israel. Bapa budak ni, yang cuba melindungi anaknya turut ditembak sama. Video dirakam live oleh dua org France cameraman. Rasa nak nangis bila tengok gambar ni.

Seorang kanak2 Sudan yg sedang kelaparan, diperhatikan oleh seekor burung helang pemangsa. Tiada siapa yg tahu apa yg terjadi kpd kanak2 ini. Jurugambarnya, Kevin Carter yg memenangi hadiah Pulitzer Prize akhirnya membunuh diri 3 bulan selepas dia merakamkan gambar ini.

Seorang kanak2 pelarian Afghanistan sedang berlindung di sebalik ribut pasir. Mata rasa pedih bila menatap lama gambar ni. Rasa sedih sangat.

Kanak2 di timur Nigeria yg menderita penyakit kwashiorkor, penyakit yg menyebabkan tulang dan otot badan mengecut akibat kekurangan protein. Ini akibat dari krisis makanan di Nigeria.

Boston Fire: kanak2 terjun dari bangunan utk menyelamatkan diri.

Burial of an unknown child: Gambar ini menunjukkan kesan terburuk daripada kecelakaan industri, berpunca drp US multinational chemical company, Union Carbide.

Gambar ini paling menyentuh hati. Bayangkan kanak-kanak ini berlari ketakutan dikejar oleh askar2 di belakang mereka. Malah, seorang kanak2 berlari dlm keadaan berbogel. Gambar dirakam ketika perang Vietnam.

Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment

Takkan bace je kot. Cerr bagi pendapat sikit :)